Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en intensief voor iemand uit hun omgeving zorgen. Dat kan bijvoorbeeld een partner, kind, ouder, vriend of kennis zijn, vanwege onder meer ziekte, beperking of stoornis.

Veel mensen vinden de zorg die ze geven heel vanzelfsprekend. Toch kan dit te veel of te zwaar worden, omdat het vaak veel verantwoordelijkheid, druk of zorgen met zich meebrengt.

Uiteraard is het belangrijk dat de mantelzorger de zorgtaken kan volhouden en kan combineren met andere taken. De geboden zorg wordt namelijk gecombineerd met het eigen leven, gezin, school of werk.

Mantelzorgondersteuning van Stichting Welzijn Hattem kan helpen op diverse gebieden, zoals het geven van informatie, advies en ondersteuning bij onder andere het vinden van de juiste hulp. Om de mantelzorger te ondersteunen kan bij Stichting Welzijn Hattem bijvoorbeeld personenalarmering aangevraagd worden, is er het gemak van koelversmaaltijden en kan de ondersteuning van ´Op Koers´helpen bij het aanvragen van zorg, aanpassingen, hulpmiddelen en andere voorzieningen. Desgewenst worden andere instanties ingeschakeld om de noodzakelijke hulp te bieden. Ook biedt mantelzorgondersteuning een luisterend oor en hulp bij praktische zaken.

Spreekuur voor mantelzorgers

Vanaf  1 september 2016 is er elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur een speciaal spreekuur voor mantelzorgers.

Heeft u informatie of advies nodig, hulp bij het aanvragen van praktische zaken of behoefte aan een luisterend oor?

U bent van harte welkom op het spreekuur voor mantelzorgers.

Mocht dit tijdstip voor u niet uitkomen, u kunt ook een afspraak maken voor een ander moment en eventueel kunnen wij ook naar u toekomen. Speciaal voor werkende mantelzorgers bieden wij ook de mogelijkheid voor een afspraak in de avonduren.

Activiteiten voor jonge en volwassen mantelzorgers

Op donderdag 30 maart zijn alle jonge mantelzorgers (tot 18 jaar) uit Hattem en Heerde van 16:00 tot 18:00 uur welkom in Wapenveld bij de molen om gezellig samen pannenkoeken te eten. Ook zal de molenaar ons wat vertellen over het reilen en zeilen in de molen. Jonge mantelzorgers zijn kinderen die niet zorgeloos kunnen opgroeien, omdat er in het gezin iemand lichamelijk of psychisch ziek is, een beperking of verslaving heeft. Om even hun zorgen te vergeten biedt het steunpunt mantelzorg Hattem dit jaar diverse activiteiten aan voor deze kinderen.

Volwassen mantelzorgers uit Heerde en Hattem bieden wij  op dinsdag 11 april een rondleiding aan door Hattem en aansluitend drinken we een kopje koffie in De Dijkpoort. Deze activiteit is van 13.30 – 15.30 uur. Aan beide activiteiten zijn geen kosten verbonden, wel graag even opgeven van tevoren. Voor meer informatie en opgave kunt u terecht  bij Monique Scholten, steunpuntmantelzorg@swhattem.nl of via telefoon 038-4432881.