Webinar Mantelzorg in Balans

Als je lang zorgt voor een ander kun je overbelast raken. (Te) veel komt op jouw bordje: de zorg voor en zorgen om je naaste, werk, inkomen, opvoeding, huishouden, regelzaken…. In dit Webinar kijk je naar deze overbelasting en krijg je een handreiking om beter voor jezelf te zorgen. Steunpunt Mantelzorg van Koppel-Swoe te Epe organiseert deze Webinar in samenwerking met de Steunpunten mantelzorg in de gemeente Apeldoorn, Hattem, Heerde en Voorst. Tijdens dit Webinar zal Ingrid Schoen spreken. Zij is ervaringsdeskundige, auteur en psychosociaal verpleegkundige.

 Waarom dit Webinar?

Vanuit de Steunpunten Mantelzorg zien we dat veel mantelzorgers overbelast raken en dat deze coronatijd nog meer druk bij mantelzorgers kan neerleggen. Tijdens dit interactieve Webinar worden verschillende aspecten van mantelzorg besproken. Deelnemers krijgen antwoorden op vragen: waarom is het belangrijk om zelf in balans te blijven, wat is de impact van de aandoening van een naaste, hoe is het om samen te leven in coronatijd? Er is aandacht voor het vragen van hulp en we doen een mentale oefening om stil te staan bij de eigen balans.

Deelname

Het Webinar zal donderdag 18 februari van 19.30 uur tot 20.30 uur plaatsvinden. Aansluitend is er de mogelijkheid voor het stellen van vragen. Als je interesse hebt kan je je tot 12 februari aanmelden door een mail te sturen aan moniquescholten@swahttem.nl Bij aanmelding ontvang je verdere informatie.

Online Pubquiz voor jongeren die opgroeien met zorg

In de gemeente Hattem groeien ruim 850 jongeren op met zorg voor een naaste. Speciaal voor deze doelgroep wordt er een Online Pubquiz georganiseerd. Deze Online Pubquiz wordt gepresenteerd door acteur Matthijs Wind en er zijn leuke prijzen te winnen.

De Pubquiz

Matthijs Wind is bekend van televisie, hij heeft o.a. meegespeeld in Draadstaal en Badgasten. Ook is hij te zien in vele commercials. De Pubquiz wordt georganiseerd door het Steunpunt Mantelzorg van Koppel-Swoe i.s.m. de Steunpunten Mantelzorg in de gemeente Apeldoorn, Hattem, Heerde en Voorst. De Steunpunten vinden het belangrijk dat er aandacht is voor de jonge mantelzorgers. Daarom worden er regelmatig leuke activiteiten bedacht.

Deelname

De Pubquiz vindt vrijdag 29 januari 2021 van 19.00 uur tot 20.00 uur plaats.       Jongeren vanaf 12 jaar kunnen zich tot 27 januari aanmelden door een mail te sturen naar g.reumer@koppelswoe.nl. Na aanmelding ontvang je verdere informatie.

Steunpunt Mantelzorg

Steunpunt Mantelzorg is er voor al jouw vragen, voor een luisterend oor, informatie,  advies en praktische hulp. Stichting Welzijn Hattem is bereikbaar van maandag tot donderdag van 9:00-12:00 uur op telefoonnummer 038-4432881. Meer informatie over het Steunpunt Mantelzorg vind je op www.swhattem.nl/mantelzorgondersteuning/

Dag van de Mantelzorg 10 november

Op dinsdag 10 november is het de dag van de Mantelzorg en wordt er in heel Nederland aandacht besteed aan mensen die zorgen voor een ander. Op deze dag worden zij bedankt voor wat ze doen. Het lijkt vaak zo gewoon maar mantelzorger zijn is en blijft bijzonder! We hadden graag iedereen persoonlijk gezien in bijvoorbeeld een bijeenkomst waarbij we een ieder die mantelzorger is bedanken. Dat kan nu helaas niet i.v.m. Corona.

Om toch onze waardering uit te spreken, hebben we een alternatief bedacht voor dit jaar.
Elke (geregistreerde-) mantelzorger kreeg vanuit het Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Hattem een klein presentje persoonlijk thuis bezorgd: een tasje met daarin een zeeppompje met de tekst “Ik was bij jou in goede handen”, het Mantelzorgmagazine, een brief van Monique Scholten van het Steunpunt Mantelzorg en een kaart van de Gemeente.

Zo’n 25 vrijwilligers hadden zich bij ons aangemeld om te helpen met het rond brengen van de tasjes. Op die manier is zo’n klus (275 tasjes rond brengen) zo geklaard! De tasjes werden enthousiast ontvangen, mensen waardeerden het erg dat er toch op deze manier aandacht is voor de mantelzorger.
Mooi om deze reacties te ontvangen van de mensen die het verdienen.

Mantelzorgers bedankt!

——————————————————————