Mantelzorg 2018-05-01T09:26:03+00:00

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en intensief voor iemand uit hun omgeving zorgen. Dat kan bijvoorbeeld een partner, kind, ouder, vriend of kennis zijn, vanwege onder meer ziekte, beperking of stoornis.

Zaterdag 13 januari Muziekmiddag My Beat voor jonge mantelzorgers!

Graag nodigen wij alle jonge mantelzorgers van 6-16 jaar uit voor een muziekmiddag georganiseerd door De Plu en Cultuurcentrum op zaterdag 13 januari van 13.30 tot 16.00 uur in de MFA De Heerd, Griftstraat te Heerde.

Je kan deelnemen aan een workshop: Coole Choreografie; Djembé; Gitaar of Zang.
Per workshop ga je aan de slag met een vakdocent en leer je een aantal basistechnieken.Tegen het einde van de middag komen alle deelnemers samen om voor elkaar en voor de ouders op te treden.
Samen gaan we er een gezellig muzikaal feestje van maken. Deelname is gratis, maar graag wel even opgeven van tevoren. Voor meer info klik hier.

Jonge Mantelzorgers naar PEC Zwolle

Op vrijdag 1 december zijn we met een groep jonge mantelzorgers naar een voetbalwedstrijd van PEC Zwolle geweest. Klik hier om verder te lezen.

Steunpunt Mantelzorg en Geheugensteunpunt organiseren een avond film, ontmoeten en dialoog.

Datum: donderdag 14 december. Klik hier voor meer info.

Nieuwsbrief Steunpunt Mantelzorg najaar 2017

Klik hier om de nieuwsbrief te lezen.

Dag van de Mantelzorg 2017

Op vrijdag 10 november 2017 was het de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop in heel Nederland mantelzorgers in het zonnetje worden gezet!
Nu de visie op zorg verandert, neemt de vraag naar mantelzorg toe. ‘Samen zorgen’ is het uitgangspunt van de participatiemaatschappij.
Omdat de zorg zich over het algemeen richt op familie of bekenden, vinden mantelzorgers hun werk vaak vanzelfsprekend. Maar dat is het niet.
Mantelzorg kan, zeker als het om een langere periode gaat heel intensief zijn. Bijvoorbeeld als je mantelzorg ook nog combineert met een baan. Maar ook als bijvoorbeeld door de zorg je sociale netwerk kleiner wordt, kun je je eenzaam voelen.

Om te laten weten dat wij de mantelzorgers niet vergeten en onze waardering uit te spreken, heeft het Steunpunt Mantelzorg alle (bij hen geregistreerde) mantelzorgers in Hattem thuis verrast met een roos. Een roos staat symbool voor liefde en respect. Uit liefde verlenen mantelzorgers hun zorg en met de roos willen we onze dank en respect daarvoor tonen.

De eerste roos werd uitgereikt door Wethouder Martijn Hospers. Hij ging op huisbezoek bij Mevrouw Borgmeyer, zij zorgt al jaren voor haar man en is daarnaast ook nog actief in de zorg voor anderen.

De overige 250 rozen zijn uitgereikt door een groep van 25 vrijwilligers.  Want ook vrijwilligers zijn onmisbaar in het ondersteunen van mantelzorgers.

Bent u mantelzorger en nog niet ingeschreven bij het Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Hattem neemt u dan contact op met steunpuntmantelzorg@swhattem.nl of bel met 038-4432881. Ook voor informatie, advies of als u zich wilt aanmelden als vrijwilliger bent u van harte welkom.

Mantelzorg

Veel mensen vinden de zorg die ze geven heel vanzelfsprekend. Toch kan dit te veel of te zwaar worden, omdat het vaak veel verantwoordelijkheid, druk of zorgen met zich meebrengt.

Uiteraard is het belangrijk dat de mantelzorger de zorgtaken kan volhouden en kan combineren met andere taken. De geboden zorg wordt namelijk gecombineerd met het eigen leven, gezin, school of werk.

Mantelzorgondersteuning van Stichting Welzijn Hattem kan helpen op diverse gebieden, zoals het geven van informatie, advies en ondersteuning bij onder andere het vinden van de juiste hulp. Om de mantelzorger te ondersteunen kan bij Stichting Welzijn Hattem bijvoorbeeld personenalarmering aangevraagd worden en kan de ondersteuning van Op KO€RS helpen bij het aanvragen van zorg, aanpassingen, hulpmiddelen en andere voorzieningen. Desgewenst worden andere instanties ingeschakeld om de noodzakelijke hulp te bieden. Ook biedt mantelzorgondersteuning een luisterend oor en hulp bij praktische zaken.

Jonge Mantelzorgers

Is er bij jou thuis iemand ziek, gehandicapt, verslaafd of in de war en ben je jonger dan 24 jaar?
Dan ben je waarschijnlijk een ‘jonge mantelzorger’.
Daarin ben je niet de enige. Van elke 100 kinderen/jongeren in Nederland, is er bij 25 iemand ziek, gehandicapt, verslaafd of in de war. Dit kan een vader, moeder, broer of zus zijn, maar soms ook een opa of oma.
Wanneer je het fijn vindt om hier eens met iemand over te praten of iets aan te vragen, bel of mail gerust naar steunpuntmantelzorg@swhattem.nl.

Wij organiseren ook activiteiten waarbij je andere jonge mantelzorgers kunt ontmoeten.

Wandelgroep voor (ex)mantelzorgers

Houdt u van wandelen maar komt het er steeds niet van, of houdt u er niet van in uw eentje te wandelen? En zou u uw conditie wat willen verbeteren?

Het Steunpunt Mantelzorg van SWH is een wandelgroep gestart speciaal voor (ex)mantelzorgers. Gezelligheid, spelenderwijs conditie opbouwen en mooie (wandel-)plekjes rondom Hattem ontdekken staan hierbij centraal. De groep staat onder begeleiding van een enthousiaste vrijwilliger, zelf jarenlang mantelzorger geweest en fanatiek wandelaar.

Tijdens de verschillende wandelingen, van ongeveer 5 kilometer, ziet u uw eigen omgeving eens van een andere kant. Al lopend bouwt u conditie op en maakt u nieuwe contacten met mensen die weten wat het betekent te zorgen voor een naaste. Aansluitend kunt u in De Marke een kopje koffie of thee drinken, hiervoor vragen we een eigen bijdrage. Deelname aan de wandelgroep is gratis voor mantelzorgers die geregistreerd staan bij het steunpunt.

Voor opgave of informatie kunt u mailen naar: steunpuntmantelzorg@swhattem.nl of telefonisch contact opnemen.

Kunt u uw zorgvrager niet alleen achterlaten? Wij kunnen samen kijken of er een mogelijke oplossing is zodat u met een gerust hart kunt wandelen en degene die u verzorgt ook een leuke ochtend heeft.

Respijtzorg

Voor mantelzorgers die langdurig en onbetaald voor een naaste zorgen is het belangrijk om ook even tijd voor zichzelf te nemen, zodat zij niet overlast raken. Dit is vaak niet eenvoudig te organiseren, omdat iemand anders de zorg moet overnemen. De zorg tijdelijk en volledig overdragen aan een ander heet ‘respijtzorg’.
SWH ondersteunt graag in het vinden van de juiste respijtzorg.
Er kan samen gezocht worden naar een vrijwilliger die bijvoorbeeld verschillende activiteiten kan ondernemen zoals wandelen, een spelletje doen of een fijn gesprek voeren. Ook is het mogelijk dat de mantelzorger ontlast wordt doordat degene voor wie gezorgd wordt tijdelijk buitenshuis een activiteit onderneemt. Dit kan ook bij SWH.

Wilt u graag even tijd voor uzelf nemen en heeft u behoefte aan respijtzorg? Of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger voor respijtzorg? Neemt u dan contact met ons op.

Heeft u als man de zorgtaken thuis overgenomen? Zorgt u voor uw vrouw en hoort het koken daar ook bij?
Als u meer handigheid wilt krijgen in het koken bieden wij u de cursus ‘Mannen met pannen’. Voor meer informatie klik hier.