Mantelzorg 2019-03-21T15:42:08+00:00

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en intensief voor iemand uit hun omgeving zorgen. Dat kan bijvoorbeeld een partner, kind, ouder, vriend of kennis zijn, vanwege onder meer ziekte, beperking of stoornis.

Mantelzorg

Veel mensen vinden de zorg die ze geven heel vanzelfsprekend. Toch kan dit te veel of te zwaar worden, omdat het vaak veel verantwoordelijkheid, druk of zorgen met zich meebrengt.

Uiteraard is het belangrijk dat de mantelzorger de zorgtaken kan volhouden en kan combineren met andere taken. De geboden zorg wordt namelijk gecombineerd met het eigen leven, gezin, school of werk.

Mantelzorgondersteuning van Stichting Welzijn Hattem kan helpen op diverse gebieden, zoals het geven van informatie, advies en ondersteuning bij onder andere het vinden van de juiste hulp. Om de mantelzorger te ondersteunen kan bij Stichting Welzijn Hattem bijvoorbeeld personenalarmering aangevraagd worden en kan de ondersteuning van Op KO€RS helpen bij het aanvragen van zorg, aanpassingen, hulpmiddelen en andere voorzieningen. Desgewenst worden andere instanties ingeschakeld om de noodzakelijke hulp te bieden. Ook biedt mantelzorgondersteuning een luisterend oor en hulp bij praktische zaken.

Jonge Mantelzorgers

Is er bij jou thuis iemand ziek, gehandicapt, verslaafd of in de war en ben je jonger dan 24 jaar?
Dan ben je waarschijnlijk een ‘jonge mantelzorger’.
Daarin ben je niet de enige. Van elke 100 kinderen/jongeren in Nederland, is er bij 25 iemand ziek, gehandicapt, verslaafd of in de war. Dit kan een vader, moeder, broer of zus zijn, maar soms ook een opa of oma.
Wanneer je het fijn vindt om hier eens met iemand over te praten of iets aan te vragen, bel of mail gerust naar steunpuntmantelzorg@swhattem.nl.

Wij organiseren ook activiteiten waarbij je andere jonge mantelzorgers kunt ontmoeten.

High tea voor mantelzorgers

High tea voor mantelzorgers op 29 november 2018.

Donderdag 29 november heeft het Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Hattem een high tea georganiseerd voor alle geregistreerde mantelzorgers in hun bestand. Op 10 november, de landelijke dag van de mantelzorg kregen al deze mantelzorgers een uitnodiging in de brievenbus. Deze is ontworpen met medewerking van Edith Koridon, beeldend kunstenaar en Hans Lambrechts, dichter/woordkunstenaar. Diesignloods Hattem heeft de lay-out en het afdrukken gesponsord.

Bijna 50 mantelzorgers hebben gehoor gegeven aan deze uitnodiging en werden goed verzorgd door de medewerkers van Zoethout. Er ontstonden boeiende gesprekken, er is heerlijk gegeten met elkaar en wethouder Carla Broekhuis heeft een dankwoord uitgesproken richting de mantelzorgers.

Bent u ook mantelzorger en heeft u een concrete hulpvraag, informatie nodig of wilt u uw verhaal kwijt, neem dan contact op met steunpuntmantelzorg@swhattem.nl of bel naar 038-4432881.

Dag van de mantelzorg

Zaterdag 10 november was weer de jaarlijkse dag van de mantelzorg. Op diverse plekken in Nederland worden rond die dag mantelzorgers in het zonnetje gezet.
Veel mantelzorgers doen hun werk in stilte en met liefde. En zijn op die manier van onschatbare waarde voor hun naasten.
Om hen te laten zien en voelen hoe we dit waarderen hebben we speciaal een kaart laten ontwerpen. Deze is persoonlijk bij de mantelzorgers die geregistreerd staan thuis bezorgd.
In die kaart worden mantelzorgers uitgenodigd voor een high tea op donderdag 29 november bij Zoethout Eigen Werk.
De kaart is tot stand gekomen met medewerking van beeldend kunstenaar Edith Koridon, De Dijkpoorter en woordkunstenaar Hans Lambrechts. Het ontwerp en het afdrukken van de kaart is gedaan door Diesignloods Hattem.

Heeft u vragen over mantelzorgondersteuning of wilt u zich laten registreren bij het Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Hattem neemt u dan contact op via: steunpuntmantelzorg@swhattem.nl of bel met: 038-4432881.

Op zaterdag 7 Juli organiseerde Veldhuis Advies uit Heerde i.s.m. de Steunpunten Mantelzorg uit Heerde, Epe en Hattem weer een fundag voor jonge mantelzorgers.

We gingen met een grote bus van Hattem, via Heerde en Epe naar FLEVONICE. Klimmen, karten, trampolines en natuurlijk de modderrace. We hebben genoten!

Wandelgroep voor (ex)mantelzorgers

Houdt u van wandelen maar komt het er steeds niet van, of houdt u er niet van in uw eentje te wandelen? En zou u uw conditie wat willen verbeteren?

Het Steunpunt Mantelzorg van SWH is een wandelgroep gestart speciaal voor (ex)mantelzorgers. Gezelligheid, spelenderwijs conditie opbouwen en mooie (wandel-)plekjes rondom Hattem ontdekken staan hierbij centraal. De groep staat onder begeleiding van een enthousiaste vrijwilliger, zelf jarenlang mantelzorger geweest en fanatiek wandelaar.

Tijdens de verschillende wandelingen, van ongeveer 5 kilometer, ziet u uw eigen omgeving eens van een andere kant. Al lopend bouwt u conditie op en maakt u nieuwe contacten met mensen die weten wat het betekent te zorgen voor een naaste. Aansluitend kunt u in De Marke een kopje koffie of thee drinken, hiervoor vragen we een eigen bijdrage. Deelname aan de wandelgroep is gratis voor mantelzorgers die geregistreerd staan bij het steunpunt.

Voor opgave of informatie kunt u mailen naar: steunpuntmantelzorg@swhattem.nl of telefonisch contact opnemen.

Kunt u uw zorgvrager niet alleen achterlaten? Wij kunnen samen kijken of er een mogelijke oplossing is zodat u met een gerust hart kunt wandelen en degene die u verzorgt ook een leuke ochtend heeft.

Respijtzorg

Voor mantelzorgers die langdurig en onbetaald voor een naaste zorgen is het belangrijk om ook even tijd voor zichzelf te nemen, zodat zij niet overlast raken. Dit is vaak niet eenvoudig te organiseren, omdat iemand anders de zorg moet overnemen. De zorg tijdelijk en volledig overdragen aan een ander heet ‘respijtzorg’.
SWH ondersteunt graag in het vinden van de juiste respijtzorg.
Er kan samen gezocht worden naar een vrijwilliger die bijvoorbeeld verschillende activiteiten kan ondernemen zoals wandelen, een spelletje doen of een fijn gesprek voeren. Ook is het mogelijk dat de mantelzorger ontlast wordt doordat degene voor wie gezorgd wordt tijdelijk buitenshuis een activiteit onderneemt. Dit kan ook bij SWH.

Wilt u graag even tijd voor uzelf nemen en heeft u behoefte aan respijtzorg? Of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger voor respijtzorg? Neemt u dan contact met ons op.