Verrassing voor mantelzorgers

HATTEM – Wethouder Carla Broekhuis en coördinator van het Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Hattem Monique Scholten, gaan woensdag 10 november samen op pad om Hattemse mantelzorgers in het zonnetje te zetten.

Ze brengen, met hulp van de buitendienst van de gemeente en 15 vrijwilligers, een blijk van waardering rond bij ongeveer 250 mantelzorgers die bekend zijn bij SWH. Dit jaar is er tijdens de Dag van de Mantelzorg, naast de aandacht voor volwassen mantelzorgers, speciaal aandacht voor jonge mantelzorgers: ook zij krijgen dit jaar een presentje. Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg.

Mantelzorgers hebben vele gezichten: jong en oud uit stad en dorp zetten zich in om een ziek familielid, vriend of buur te helpen. Tijdens de Dag van de Mantelzorg worden deze mensen in het zonnetje gezet. Mantelzorg is namelijk niet vanzelfsprekend: het verdient waardering en erkenning.

Wethouder Carla Broekhuis vindt het belangrijk om aandacht te hebben voor de vele Hattemers die hun medemens ondersteunen: “Vaak zie je dat mantelzorgers het allemaal best wel gewoon vinden wat ze doen: een zieke vader of moeder of een buurman die niet meer zelf boodschappen kan doen, die help je. Toch is het niet vanzelfsprekend en gaat het ook zeker niet vanzelf. Bovendien komt er vaak nog zoveel meer kijken bij langdurige mantelzorg. Voor sommige mantelzorgers is de zorg een flinke belasting. Ze doen het vaak met veel liefde, maar verliezen zichzelf en hun eigen behoeften wel eens uit het oog. Goede ondersteuning is daarom erg belangrijk en die krijgen ze bij SWH. Tijdens de Dag van de Mantelzorg zetten we mantelzorgers graag in het zonnetje.”

Ook Monique Scholten besteedt in deze periode graag extra aandacht aan mantelzorgers. Bovendien zorgt ze ervoor dat ook jonge mantelzorgers niet vergeten worden: “Jaarlijks organiseren we een fundag speciaal voor jonge mantelzorgers. Maar dit jaar willen we ze ook graag een attentie geven tijdens de Dag van de Mantelzorg, net als de volwassenen. Je ziet vaak dat jongeren door bijvoorbeeld ziekte van een familielid taken op zich moeten nemen die niet passen bij hun leeftijd. Het lukt dan soms niet om onbezorgd de dingen te doen die tieners doen. Bij SWH proberen we hen zo goed mogelijk te ondersteunen. Hopelijk draagt deze erkenning daaraan bij.”

Steunpunt mantelzorg bij SWH

Tijdens de Dag van de Mantelzorg ontvangen alle mantelzorgers die bekend  zijn bij SWH een verrassing. Bent u ook mantelzorger en kunt u wat ondersteuning gebruiken? Meld u dan bij Monique Scholten van SWH. Zij is bereikbaar via 038 – 443 28 81 of moniquescholten@swhattem.nl. De stichting houdt u dan op de hoogte van activiteiten en diensten voor mantelzorgers.


Bron: De Hattemer, 10 november 2021

Klik op de foto voor een vergroting.