NIEUWSTE BERICHTEN

JONGEREN

Naar alle berichten

Jonge Mantelzorgers

Ongeveer een kwart van de jongeren groeit op met zorg voor een naaste. Bijvoorbeeld voor een gezinslid met een langdurige ziekte, stoornis, verslaving of een beperking. Deze jongeren hebben meer dan andere leeftijdsgenoten te maken met taken als huishoudelijke klussen, administratieve taken of meegaan naar een arts. Wanneer het verder gaat dan de gebruikelijke hulp zijn zij jonge mantelzorgers. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 jongeren een jonge mantelzorger is.

Waarom aandacht voor jonge mantelzorgers?
Maar liefst 4 op de 10 jonge mantelzorgers beseft eigenlijk niet eens dat zij mantelzorger zijn. Daardoor vormen zij een vrij onbekende en onzichtbare groep. Wij vinden het belangrijk om binnen de samenleving oog voor hen te hebben en hun rol bespreekbaar te maken. Jonge mantelzorgers zijn niet zielig, maar de zorg voor een familielid kan zeer intensief zijn, zeker in combinatie met school, vrienden en hobby’s. Ook sociaal-emotioneel vergt het soms best wel wat van ze, bijvoorbeeld omdat ze zich onrustig voelen en zich zorgen maken, wat zich kan uiten in bijvoorbeeld concentratie- of slaapproblemen. Aandacht en begrip voor deze zorgzame kinderen en jongeren is daarom enorm belangrijk!

Informatie, luisterend oor en ontspanning
Zorgen voor of je zorgen maken over iemand in je gezin is soms best lastig. Vragen om hulp mag altijd, en ook gewoon erover praten helpt . Je kunt altijd contact opnemen met iemand van SWH of vragen om in contact te komen met een andere jonge mantelzorger. Want je bent zeker niet alleen!

Aanmelden
Ben je jonge mantelzorger (tot 25 jaar)? Meld je dan aan via onderstaande button. Je ontvangt 2x per jaar de gratis nieuwsbrief voor mantelzorgers met handige tips en adviezen en jaarlijks een bedankje.

Ja, ik ben jonge mantelzorger