Bordje vol
Jonge mantelzorgers
Vervangende zorg
Sociale kaart Mantelzorg
Werk en mantelzorg

TERUG NAAR PAGINA MANTELZORG

Jonge Mantelzorgers

Binnen ons Steunpunt Mantelzorg richten we ons op volwassen mantelzorgers én op kinderen/jongeren tot 25 jaar. De laatste groep wordt ‘jonge mantelzorgers’ genoemd. Een begrip wat misschien wat zwaar klinkt, maar we bedoelen hier kinderen/jongeren mee die ook in aanraking komen met de zorg voor iemand. Dat kan gaan over een broertje of zusje, ouder of grootouder met een ziekte of beperking. Jonge mantelzorgers zijn vaak zorgzame kinderen/jongeren die een handje helpen bij de zorg voor iemand. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 jongeren een jonge mantelzorger is, waarvan 4 op de 10 niet beseffen dat ze mantelzorger zijn.

Waarom aandacht voor jonge mantelzorgers?
Wij vinden het belangrijk om de rol van jonge mantelzorgers bespreekbaar te maken en ook oog voor deze jongere doelgroep te hebben. Kinderen worden bewust of onbewust met zorg geconfronteerd. De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking is voor jongeren intensief, zeker in combinatie met school, vrienden en hobby’s. Sociaal emotioneel vergt dat soms best wel wat van ze. Ze hebben concentratie- of slaapproblemen. Zijn onrustig of maken zich zorgen over de ontwikkeling van de ziekte of toekomst van degene waarvoor gezorgd wordt. Samen met de gemeente Hattem vinden we dat deze kinderen en jongeren extra aandacht verdienen. Juist omdat ze zo zorgzaam zijn!

Informatie, luisterend oor en ontspanning
Zorgen voor of je zorgen maken over iemand in je gezin is soms best lastig. Praten over je persoonlijke zorgen of hulp vinden helpt. Wij bieden je ruimte om stoom af te blazen of met hulp en tips.

Activiteiten
Ook organiseren we een paar keer per jaar leuke dingen, zodat je wat tijd voor jezelf hebt, je hoofd kan leegmaken en je kan ontspannen. Samen met jonge mantelzorgers uit andere gemeenten gaan we iets leuks doen. Elke keer weer een andere leuke, gezellige activiteit. Bijvoorbeeld met zijn allen naar een klimbos. Je ontmoet andere jonge mantelzorgers en de coördinator van het Steunpunt Mantelzorg is er ook bij. Wil je op de hoogte blijven van deze activiteiten schrijf je dan in als jonge mantelzorger bij het Steunpunt via moniquescholten@swhattem.nl of bel of app naar 06 83 90 59 95.

Aanmelden
Meld je aan als mantelzorger via onderstaande button.

Ja, ik ben mantelzorger