Voor verbinding en tegen eenzaamheid in Hattem

We zijn trots op de verbinding in Hattem. Er is een bloeiend verenigingsleven en er zijn talloze ontmoetingsmogelijkheden. Samen zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen! Dat is belangrijk, want zonder goede binding met andere mensen kan iemand zich (soms) eenzaam voelen. Hier vind je meer informatie over eenzaamheid en wat jij kunt doen om eenzaamheid bij jezelf of een ander te verminderen.

Over Eenzaamheid

Eenzaamheid komt voor bij mensen van alle leeftijden, en er zijn heel veel situaties waarin mensen zich eenzaam kunnen voelen. Denk aan jongeren die gepest worden op school, jonge ouders, mensen die net naar een nieuwe woonplaats zijn verhuisd, iemand die zijn/haar partner is verloren en ga zo maar door.

Afbeelding: Humanitas

Mensen lopen er doorgaans niet mee te koop dat ze zich eenzaam voelen, maar dat komt ook doordat het gevoel er niet altijd is. Vaak zijn er bepaalde momenten waarop het gevoel sneller boven komt drijven. Bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens de feestdagen. De mate waarin iemand eenzaamheid ervaart bepaalt of het een probleem is of niet. Lichte eenzaamheid hoeft iemand niet ongelukkig te maken of het functioneren te belemmeren. Maar voordat het zover kan komen is het belangrijk om (preventieve) stappen te ondernemen. Want wanneer iemand structureel klachten ervaart door eenzaamheid wordt het risico op andere negatieve effecten groter. Zoals te weinig bewegen, meer gebruik van verslavende middelen, depressie en zelfs fysieke problemen zoals hartziekten en de ziekte van Alzheimer.

Wil je meer weten over eenzaamheid en wat jij voor iemand kunt betekenen? Humanitas heeft hier een gratis online training voor ontwikkeld. Klik hier om de training te volgen! 

Verbinding in de buurt

Zoek je meer verbinding? Dan zijn er verschillende stappen die je kunt nemen: 

  1. Blader eens door het Gemeentemagazine van de Gemeente Hattem. Hierin staan verschillende verenigingen en clubs waar je je bij aan kunt sluiten. Een papieren versie van de Gemeentegids wordt ieder jaar bij alle Hattemers bezorgd en is gratis verkrijgbaar in het Stadhuis en in MFC De Marke.
  2. Raadpleeg de Sociale Kaart van Stichting Welzijn Hattem. Hier vind je verschillende vormen voor ondersteuning als je daar behoefte aan hebt, en welke sport- en beweegmogelijkheden er in Hattem zijn. 
  3. Word vrijwilliger! Dan kom je onder de mensen en je kunt iets betekenen in de maatschappij. Misschien staat er een leuke functie op onze vrijwilligersvacaturebank of benader zelf een organisatie waar jij wel wat voor zou willen betekenen. Heb je nog geen passende vacature gevonden? Vul dan ons aanmeldformulier in en dan zoeken wij met je mee!
  4. Word maatje van een andere Hattemer! Er is veel vraag naar maatjes die gezellig willen afspreken. Neem contact op via info@swhattem.nl of bel naar 038 – 443 2881 voor meer informatie. Samen zoeken we dan naar een geschikte match waar je blij van wordt.
  5. Er zijn diverse inloopmomenten waar iedere Hattemer welkom is voor een kopje koffie, bijvoorbeeld koffie-inloop bij Hoenwaard (Hof van Blom), het Goede gesprek of de Buurtsoos bij de Open Poort.
  6. Leer nieuwe mensen kennen bij het Eetcafé of de Gezellige Avond bij Zoethout Hattem, De Waag 2.
  7. Ben je 55 jaar of ouder, en houd je van honden? Meld je gratis aan als OOPOEH – Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier. Tijdens een wandeling met een hond doe je leuke nieuwe contacten op en het verbetert je conditie en je stemming. Hond blij, baasje blij, jij blij!
  8. Word jij ook zo blij van échte post? Met Postcrossing stuur en ontvang je kaartjes van personen die wereldwijd actief zijn. Zo reis je vanuit je eigen woonkamer naar landen waar je misschien nog wel nooit van hebt gehoord… Je leert zo meer over de wereld en verschillende culturen. Spreekt dit jou aan? Dan is Postcrossing echt iets voor jou!
  9. Houd het simpel: stuur een appje naar iemand die je al een tijdje niet hebt gesproken of nodig je buren uit op de koffie!

Zelf een initiatief starten

Zou je zelf wel eens wat willen betekenen voor een ander? Dan kun je ook zelf een activiteit opzetten. Bijvoorbeeld door je activiteit aan te melden voor NLdoet! of mee te doen met Burendag. Vorig jaar is dit al georganiseerd in de Kweekbuurt, de binnenstad, aan de Hollewand en bij de Hof van Blom. Doe jij dit jaar ook mee? Zo vier je Burendag!

Heb je een ander leuk idee? Natuurlijk staat het je vrij om wat leuks te organiseren! Bekijk eens het Betrokken Buurt Boekje van het Oranje Fonds voor handige tips en inspiratie. Check bij het organiseren van eigen evenementen wel op de website van de Gemeente Hattem of je een vergunning nodig hebt, of dat een melding volstaat. Kom je er niet helemaal uit? Neem contact op met SWH en we gaan kijken waar we je bij kunnen ondersteunen!

Contact met SWH

Ben jij zelf op zoek naar meer verbinding en kun je daar wel een beetje hulp bij gebruiken? Of wil je graag wat extra’s betekenen voor jouw buurt? SWH helpt je hier graag bij, dus bel of mail naar naar 038 – 443 28 81 / info@swhattem.nl.