Mariëtte Jonge Mantelzorgers Hattem BedankjeVan 1 tot en met 7 juni was het de landelijke week van de jonge mantelzorger. Kinderen en jongeren die zorgen voor een naaste werden in deze week in het zonnetje gezet door Mariëtte van Raalte van Stichting Welzijn Hattem. Zij mochten allemaal een kaartje en een ijsbon van IJsboerderij IJscowd in ontvangst nemen.

Zorg
Volgens landelijke cijfers zijn ongeveer 1 op de 5 kinderen en jongeren tot en met 24 jaar mantelzorger. “Dat zijn er in Hattem ongeveer 700”, vertelt Mariëtte van Raalte namens SWH. “Zij krijgen te maken met zorg voor een gezinslid met een langdurige ziekte, stoornis, verslaving of een beperking. Daardoor hebben ze meer dan andere leeftijdsgenoten te maken met huishoudelijke klussen, administratieve taken of meegaan naar een arts. Dat is niet zielig, vaak doen ze het gewoon en gaat het ze goed af. Soms kan mantelzorgen echter heel intensief zijn, zeker in combinatie met school, vrienden en hobby’s. Als het heel veel wordt, kunnen jonge mantelzorgers zich onrustig voelen en zich zorgen maken, wat zich kan uiten in bijvoorbeeld concentratie- of slaapproblemen. Aandacht en begrip voor deze zorgzame kinderen en jongeren is daarom super belangrijk.”

Vanzelfsprekend
Het voelt vaak zo vanzelfsprekend dat veel kinderen niet eens weten dat ze mantelzorger zijn. Daardoor zijn er ook maar weinig jonge mantelzorgers bekend bij SWH. Door ze even in het zonnetje te zetten en een kaartje en een bon van IJsboerderij IJscowd langs te brengen, hoopt Mariëtte meer mantelzorgers te vinden. “Want wanneer ze zich bewust zijn van hun rol, kunnen ze erover praten en eventueel om hulp vragen als dat nodig is. Dat kan bij SWH en bij het jongerencentrum, maar bijvoorbeeld ook op school. Alle scholen in Hattem hebben een infopakket over jonge mantelzorgers ontvangen van SWH. Dan weten de leerkrachten beter wat op een jonge mantelzorger af kan komen en hoe ze daarmee rekening kunnen houden.” Voor meer informatie en aanmelden kunnen jonge mantelzorgers terecht op de website van SWH.

Bron: De Hattemer, woensdag 12 juni 2024