Onder de naam HattemDoet! is de nieuwe vrijwilligersvacaturebank in Hattem gestart. Op deze vacaturebank kunnen Hattemers die als vrijwilliger aan de slag willen, kijken waar hulp geboden kan worden aan lokale verenigingen of organisaties.

Onmisbaar
De samenleving in Hattem draait voor een groot deel op vrijwilligers. Zij zijn onmisbaar binnen het rijke verenigingsleven. Om vrijwilligersorganisaties te ondersteunen en met elkaar te verbinden zijn de gemeente en Stichting Welzijn Hattem HattemDoet! gestart. Met de nieuwe vacaturebank worden vraag en aanbod binnen het vrijwilligerswerk aan elkaar gekoppeld.
HattemDoet!- coördinator Mirjam Bongertman van Stichting Welzijn Hattem (SWH) geeft aan dat er inmiddels een flink aantal vacatures op HattemDoet! is geplaatst door organisaties die met vrijwilligers werken.

Contact
Volgens de coördinator is de vacaturebank van essentieel belang om de vraag naar en het aanbod van vrijwilligers beter in beeld te brengen en het contact tussen vrijwilligers en de organisatie te bevorderen. “Een sportverenging zoekt bijvoorbeeld toch gauw de vrijwilligers onder de eigen leden. Dat is ook logisch en goed. Maar iemand die niet zelf sport, en daardoor ook niet bij een sportvereniging lid is, vindt het misschien wel heel leuk om ranja te schenken bij jeugdwedstrijden of met een groep andere vrijwilligers onderhoudsklussen op het sportpark te doen.”
Mirjam geeft aan dat het doen van vrijwilligerswerk het leven verrijkt en je horizon verbreedt: “Vrijwilligerswerk heeft veel te bieden voor jong en oud. Het hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Samen met de organisatie kun je afspreken welk werk je gaat doen en hoeveel tijd je eraan gaat besteden. Alle kleine beetjes helpen. Je kunt als vrijwilliger aan de slag gaan wanneer je niet werkt of niet meer werkt, maar ook naast je baan kan het heel verrijkend zijn. Het geeft je de mogelijkheid om nieuwe activiteiten te doen of te leren. Je komt in contact met nieuwe mensen en gaat deel uitmaken van een team en/of organisatie of vereniging. Door jouw inzet als vrijwilliger maak je mooie dingen mogelijk en help je anderen.”

Zichtbaar
Door de vacaturebank wordt de ‘vijver om in te vissen’ groter voor zowel vrijwilligers die leuk werk zoeken als organisaties die op zoek zijn naar hulp. “Wanneer je je vacature of vrijwilligersklus publiceert op de vrijwilligersvacaturebank van HattemDoet! is deze zichtbaar voor iedereen. Misschien meldt zich wel een heel verrassende vrijwilliger uit Hattem of omgeving”.
Mirjam benadrukt dat het belangrijk is om in een goed gesprek de verwachtingen tussen de vrijwilliger en de organisatie/vereniging aan de orde te brengen. “Wat heb jij als organisatie te bieden en wat kan jij als vrijwilliger daarin betekenen. Passen we bij elkaar? Hebben we er allebei zin in? Allebei breng en haal je wat bij elkaar”.

Zit je eraan te denken om vrijwilligerswerk te gaan doen, maar weet je niet goed wat of vind je het lastig om de stap te zetten? Dan denkt Mirjam graag met je mee in een vrijblijvend gesprek om hierin ondersteuning te bieden.
Organisaties en verenigingen die op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers kunnen een vacature plaatsen op swhattem.nl/vrijwilligersvacaturebank. Vrijwilligers kunnen een kijkje nemen of er een leuke klus voor hen tussen zit.