Een gezin een hart onder de riem steken? Meld je aan als Steunouder!

Wat ga je doen?
Steunouders zijn volwassen vrijwilligers (met of zonder kinderen, jong of oud, alleenstaand of samen) die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Zo geven ze gezinnen een steuntje in de rug.

‘It takes a village to raise a child’ is een beroemde uitspraak geworden. Voor alle ouders is het fijn om het niet alleen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. Jouw hulp als steunouder helpt te voorkomen dat problemen in gezinnen ontstaan of verergeren.

Je biedt een kind een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee geef je ouders ruimte om op adem te komen en het is fijn om te ervaren hoe je de zorg voor kinderen samen kunt delen.

Wanneer kunnen we jouw inzet gebruiken?
Hoe lang je een steentje bijdraagt hangt af van de behoefte van het gezin en jouw mogelijkheden. Dus dat kan kort of lang zijn, maar meestal minimaal zes maanden. Samen met het gezin spreek je af welke dagdelen je je als steunouder inzet.

Wie zoeken wij?
Je staat open voor anderen, ook als ze anders denken en andere gewoontes hebben. Je kunt daarbij goed je eigen grenzen bewaken. Je bent betrouwbaar, flexibel en communiceert makkelijk. En je hebt natuurlijk een groot hart voor ouders en kinderen.

Om steunouder te kunnen worden heb je (en indien van toepassing, je partner) een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Die kosten zijn voor onze rekening.

Wat bieden wij jou?
Voordat je begint is er een kennismakingsgesprek en krijg je een (online) training boordevol tips en ervaringen om je voordeel mee te doen. Gedurende het hele traject blijft de coördinator beschikbaar om op terug te vallen bij vragen of problemen.
De steunoudercoördinator matcht vraag en aanbod zorgvuldig, zodat jullie goed bij elkaar passen. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom starten we altijd met een wenperiode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien.
Wij organiseren jaarlijks een bijeenkomst of etentje voor jou en al je collega-vrijwilligers.

Wil je dit vrijwilligerswerk doen of er meer over weten?
Lijkt het jou mooi om steunouder te zijn? Dan maken we graag kennis met je. Je kunt contact opnemen met Mariëtte van Raalte via telefoon 06-20046859 of mail hattem@steunouder.nl

terug naar alle vacatures