Waken bij terminaal zieke mensen
Wat ga je doen?
Vrijwillige, palliatieve terminale zorg is de zorg voor mensen voor wie geen genezende behandeling meer mogelijk is en die zich in de laatste drie tot zes maanden van hun leven bevinden. Het verzorgen van een geliefde in deze emotionele periode kan zwaar zijn. Om verlichting aan te brengen kunnen vrijwilligers worden ingezet in de thuissituatie.
De vrijwilliger helpt bij de persoonlijke verzorging en waakt aan bed bij de zieke. Ze geven bijvoorbeeld drinken aan, ze voeren een gesprek met de zieke of ze zijn juist simpelweg in stilte aanwezig. Verder waarschuwen ze de familie indien nodig. ‘Er zijn’, van mens tot mens, is het belangrijkst. De vrijwilligers verrichten geen medische of huishoudelijke taken.
Door de aanwezigheid van jou als vrijwilliger kan de situatie voor een partner of familie dragelijker worden. Zo kan een naaste even een boodschap doen, een boek lezen of met een gerust hart gaan slapen.
Wanneer kunnen we jouw inzet gebruiken?
De inzet van vrijwilligers kan ’s nachts of overdag plaatsvinden en op verschillende locaties. Thuis, in het ziekenhuis of in een instelling in de regio Hattem, Zwolle, Kampen en/of Zwartewaterland. Zelf bepaal je hoe vaak en wanneer je ingezet zou willen worden. Het kan variëren van een paar keer per week tot een paar keer per jaar. Alles gaat in overleg.
Voordat je aan de slag gaat, maken we eerst met elkaar kennis en kijken we of het van beide kanten goed voelt. Daarnaast doen we navraag bij een referent en vragen we een VOG aan. Ook volg je een basistraining van 4 dagdelen.
Wie zoeken wij?
Gevoel en aandacht voor mensen en een groot hart zijn de belangrijkste vaardigheden om vrijwilliger te worden. Je hoeft geen specifieke vooropleiding te hebben of uit de zorg te komen.
Wat bieden wij jou?
- Naast dat dit vrijwilligerswerk je waarschijnlijk veel voldoening gaat geven, kun je de volgende dingen van ons verwachten:
- Een basistraining van 4 dagdelen
- Een training transfertechnieken van 2 dagdelen
- Individuele begeleiding
- Periodieke bijeenkomsten waarbij we de ‘inzetten’ bespreken
- Themabijeenkomsten over bijvoorbeeld ziektebeelden of hulpverleningsinstanties
- Bijscholing
- Onkostenvergoeding en verzekering
- Er is jaarlijks een uitje en een nieuwjaarsbijeenkomst
Wil je dit vrijwilligerswerk doen of er meer over weten?
Voor meer informatie of je aanmelden kan je contact opnemen met Ilse Raanhuis of Riëtte Dankelman. Bereikbaar via 038-4225200 of vptz@zwolledoet.nl